BARTIN / MERKEZ - Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Bilinçli Tüketici Kulübü'müzden Ahilik Haftası Panosu

Okulumuz Bilinçli Tüketici Kulübü öğrencileri, danışman öğretmenleri Aysel DAVUTOĞLU ve Leyla ULUDAĞ TUNÇ rehberliğinde Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında bir pano hazırladı. Emeği geçenlere teşekkür ederiz.

13. yüzyılda Ahi Evran tarafından dünyanın ilk sivil toplum örgütlenmesi olarak kurulan Ahilik teşkilatı; ticaret ve mesleğin, ahlak ve doğrulukla iç içe geçtiği bir yapılanmadır. Ahilik, sadece bir esnaf teşkilatı değil, aynı zamanda bir hayat felsefesi ve toplum düzenini sağlayan bir kültürdür. Dürüstlük, doğruluk, yardımlaşma, dayanışma ve kardeşlik gibi bütün güzel meziyetleri temel alır.

Ahilik geleneğine göre bir ahinin;
- Alnı açık olmalı,
- Eli açık, cömert, yardımsever olmalı,
- Sofrası, kapısı açık olmalı, nesi varsa misafiriyle paylaşmalıdır,
- Dilini yalandan, gıybetten, iftiradan bağlamalı,
- Gözünü ayıp aramaktan, elini haramdan bağlamalı,
- Belini bağlamalı, kimsenin namusuna göz dikmemelidir.

Böyle güzel ilkelerle var olmuş olan Ahilik kurumumuz, Osmanlılar döneminde lonca, gedik kuruluşları olarak devam etmiş; Cumhuriyetimizin kuruluşuyla birlikte de esnaf teşkilatlarımız, yasal düzenlemelerle çalışmalarına devam etmiştir.

15-10-202415-10-2024

Yayın: 15.10.2024 - Güncelleme: 15.10.2024 14:34 - Görüntülenme: 10